Suntem învățați să ne creăm un sine conturat de diferite etichete. Și identitatea noastră devine atât de strâns legată de acestea, încât ne percepem complet identificați cu acestea. Nu mai suntem niște suflete care sunt tot, care încorporează multitudinea de corpuri pe care le avem (fizic, mintal, emoțional, energetic), ci suntem o imagine încadrată: omul puternic, omul frumos, omul deștept, omul capabil, omul competitiv, omul nepriceput, omul familist etc.

Viața însă vine, în inteligența sa nemărginită, să ne arate cum cad, rând pe rând, toate portretele noastre, pe care fie ni le-am creat noi, fie societatea: omul puternic experimentează o depresie în urma unei suferințe și devine incapabil de a se ridica din pat, omul frumos a suferit un accident care i-a schimbat înfățișarea, omul deștept a nimerit într-un capitol al vieții la care nu se pricepe deloc, omul competitiv a ajuns într-un stadiu în care nu-i mai folosește să fie așa, omul nepriceput are o idee genială care îi aduce bogăție, omul familist se îndrăgostește nebunește de o persoană și începe să aibă viață extraconjugală, să se comporte complet nou și necaracteristic.

Inteligența vieții se manifestă prin schimbare. Omul care toată viața s-a identificat cu o imagine, cu o stare, cu o formă, cu o caracteristică, se simte acum dezgolit, răstălmăcit, pierdut, confuz, neliniștit, “în aer”. Și atunci începe să-și pună întrebări despre tot ce și-a atribuit până acum ca aparținându-i, și începe să accepte, doar atunci când este pregătit, că s-a aflat într-o eroare, că este de fapt o ființă complexă, flexibilă, care este într-o continuă călătorie și cunoaștere de sine, în permanentă transformare, în curgere cu fluxul vieții, care răspunde din complexitatea sa într-o formă nouă, care nu seamănă întotdeauna cu alte răspunsuri ale sale. Noua sa abordare poate veni din simpla inițiativă de a experimenta viața în mod diferit, poate veni din faptul că a ajuns la acel punct (invizibil) în care s-au adunat energiile sale pentru a putea produce o transformare (vizibilă) în cine este el, poate veni din pregătirea sa de a deveni mai autentic și a se arăta astfel celorlalți, sau poate fi, pur și simplu, un proces spontan și inconștient lui.

Portrete ale tale care pot fi adevărate în același timp:

* Îți este frică să eșuezi și crezi în tine;

* Ești terifiat în a face o schimbare și știi că acesta este pasul corect pentru tine;

* Îți iubești mama/tatăl și știi că este mai benefic să stai la depărtare de ea/el;

* Crezi în căsătorie și observi că pentru tine este mai bine să încerci mai multe relații;

* Ești o persoană religioasă și înțelegi că nevoile tale sunt importante;

* Omul care te iubește este și cel care îți provoacă cea mai mare durere;

* Ești o persoană amabilă și conflictuală; inventivă și inflexibilă; atentă și neatentă; atașată de cămin și capabilă să colinde lumea fără să se uite înapoi; lider și follower; ești treaz și visezi; ești strict și te controlezi greu; ești inimos și, totuși, ești capabil să rămâi indiferent la ceva ce mulți nu ar putea. Ești tu, același tu, cu multiple structuri, acționând din diferite nivele de conștiență, stări, etape, forme, locuri. Ești tu, care poți atinge o paletă întreagă a lui “a fi”, și se percepe continuu într-o formă nouă.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s